Skip to main content

Aiempia töitämme

Luomus

LUOMUS- kurssit ovat vakiintuneet osaksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian eri aineryhmien opiskelijoiden koulutusta. Tarve tämänkaltaiseen monipuoliseen muusikon ammattitaitoon on kasvanut viime vuosina merkittävästi.

Luomus-koulutusta on toteutettu yhteistyössä lukuisissa projekteissa  mm. Suomen Kansallisooppera ja-baletin, Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, New Yorkin filharmonisen orkesterin, Elbphilharmonie Hamburgin, Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Turun ja Tampereen kaupunginorkestereiden, HKOn, RSOn,  sekä lukuisien koulujen ja oppilaitosten kanssa.

LUOMUS-koulutus on antanut vahvan pohjan ja työkaluja toimia Sibelius-Akatemian yhteistyöprojekteissa:

Kuule, minä sävellän!

Kuule, minä sävellän! on koulutushanke, jossa kasvatetaan lasten ja nuorten säveltäjyyttä. Sen johtavana ajatuksena on, että jokaisella lapsella on oikeus luovuuteen ja itseilmaisuun sekä sellaisten taitojen oppimiseen, jotka edistävät niitä. Osallistujat pääsevät projektin aikana säveltämään oman teoksensa sinfoniaorkesterin soittimille, ja ne esitetään loppukonsertissa ammattimuusikoista koostuvan Kuule Ensemblen soittamana. Kuule, minä sävellän! -projektissa näkyy tasa-arvopyrkimys ja käsitys elinikäisestä oppimisesta: projektiin osallistuvalla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta musiikista tai nuotinlukutaitoa.

Kuule, minä sävellän! -projektin juuret ovat New Yorkin Filharmoonisen orkesterin entisen kontrabasson äänenjohtajan, säveltäjä ja musiikkikasvattaja Jon Deakin, vuonna 1995 perustamassa Very Young Composers (VYC) -koulutusohjelmassa. Suomeen VYC-toiminta rantautui Sibelius-Akatemian musiikin lehtori Riitta Tikkasen myötävaikutuksesta vuonna 2011, jolloin projekti sai nimekseen Kuule, minä sävellän!

Oopperaprojekti- Taidekorkeakouluyhteistyö Suomen Kansallisooppera ja-baletin yleisötyön osasto, Sibelius-Akatemian ( Luomus 2 ja 5- opintojaksot)  ja Aalto-yliopiston taidekasvatuksen osaston kanssa.

ITU- projekti - Monitaiteinen ja monikielinen projekti Itä-Helsingin alueen yläkouluissa.

Yhteistyössä: Helsingin kulttuurikeskus, Stoa ja Vuotalo, Helsingin kuvataidekoulu, IHMO (Itä-Helsingin musiikkiopisto), Suomen säveltäjät ry, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia.

Luova oppimisprosessi kannustaa jokaisen ihmisen arvokkuuteen ja sen kokemisen vahvistamiseen. Oman äänen löytämiseen, mielikuvituksen ruokkimiseen, uteliaisuuden herättämiseen millä tahansa saralla. 

Taiteidenvälisyys voi olla avain aivan uuteen oven, kun puhutaan oppilaiden mahdollisuuksista löytää itsestään uusia puolia ja samalla vahvistaa luottamusta osaamiseensa ja onnistumiseen. 

Positiivinen asenne: 

  • Kannusta, kiitä ja rohkaise
  • Kuuntele, kuule, näe
  • Keskustele - älä manipuloi
  • Anna tilaa
  • Älä tyrmää
  • Jaa - älä jemmaa
  • Siedä kaaosta prosessissa - siinä muhii onnistumisen siemen